2012, het einde van de lavalamp

Lavalamp

Je kent ze vast wel, lavalampen. Van die langwerpige dingen met daarin paraffine en water. De paraffine wordt warm, smelt, stijgt op, koelt af, en komt weer omlaag, om vervolgens weer op te warmen. Sommige mensen kunnen er uren naar kijken, en geeft het een rustgevend gevoel. Daarnaast geeft het ook nog eens een leuk effect als sfeerlicht. Waarom dan geen lavalampen meer vanaf 2012?

Nee, het is niet omdat er giftige stoffen in de lamp zitten. Het is voor een groot deel water, PEG en paraffine (kaarsvet), en dat kom je tegenwoordig allemaal in de supermarkt tegen. Nee, het is de manier waarop een lavalamp werkt. Zoals ik hierboven al zei, werkt het door het opwarmen van de paraffine, en vervolgens het afkoelen ervan. Dat gebeurt doordat er een gloeilamp onder de ‘fles’ zit. En dat is nou net het probleem. Nou ja, volgens de Europese lidstaten, dan. Zij hebben het geweldige idee van de Europese Commissie overgenomen om voortaan alle gloeilampen (en later ook halogeenlampen) in de ban te doen. Deze zouden namelijk te veel energie verstoken, en beter te vervangen zijn door LED-verlichting. Daar ben ik het op zich compleet mee eens (afgezien van het feit dat LEDs blauw licht geven, en niet de gele gloed hebben van de gloeilamp). Ik bedoel, 40 TWh is echt niet niks.

En die besparing komt omdat LED-verlichting nauwelijks warmte afgeeft, in tegenstelling tot gloeilampen. Maar het is juist die warmte die lavalampen nodig hebben om de paraffine te doen smelten! Dus als alle gloeilampen nou worden verboden, dan is er ook geen manier meer om lavalampen te laten werken. Maar lavalampen zijn zo cool!

Waarschijnlijk komen ze met een alternatief, met een apart verwarmingselement zodat de paraffine alsnog warm wordt, maar toch… Ik ben gehecht aan mijn lavalamp!

2 thoughts on “2012, het einde van de lavalamp

  1. Hoi!

    Ik heb even een vraag en hoop dat u dat weet.
    Waarom heet een lavalamp een lavalamp terwijl er geen lava in zit?

    Groetjes,

    Celine

  2. Ik weet het niet zeker, maar wat ik zo kan vinden is dat het ‘lava’ eigenlijk van het woord ‘labes’ afkomt. Dit betekent ‘sliding down’ of ‘falling’. Dit is wat er in feite ook gebeurt in een lavalamp. En wellicht telt het proces van smelten en stollen ook mee. Smeltend steen wordt magma (lava), en smeltende was… hetzelfde?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *